Trenger B-vitaminer og folat

Har vært hos legen idag og sykemeldingen min videreføres, men nå ser vi fram til at jeg snart skal gå over på aktiv sykemelding. Jeg har som mål å være tilbake på jobb i løpet av oktober på en form for aktiv sykemelding. I mange år har jeg hatt blodprøve verdier som tilsier at jeg bør ta ekstra B-vitaminer særlig B12 og Folat. Har ikke hatt noen plager i forbindelse med dette, så jeg har ikke gjort noe med dette(har vært på behandling men siden det ikke har hatt virkning på hodepinen eller svimmelheten har jeg ikke giddi å holde fast ved det) Men nå skal jeg igang igjen siden vi er i en prosess av å ta tak i alle aspekt av helsen vår, så får vi se om vi kan gjøre noe der også. Jeg har ikke satt meg så nøye inn i hva som gir B-vitaminer, hørt om en viktig kilde til disse:Men har nå hentet litt info fra Wikipedia om B12 og Folat.

 

Kobalamin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Cyanocobalamin)


Kobalamin
, eller vitamin B12, har fått sitt navn gjennom at det inneholder grunnstoffet kobolt. Som for alle vitaminer må også kobalamin tilføres utenfra. Det anvendes framfor alt til produksjonen av røde blodlegemer samt bidrar til nervesystemets funksjon ved å medvirke til byggingen av myelin. Kobalamins kjemiske struktur ble utforsket av røntgenkrystallografen Dorothy Crowfoot Hodgkin (1910-1994),nobelprisvinner i kjemi 1964.Kobalamin virker som et koenzym i reaksjoner i hver celle som deler seg, siden det er nødvendig for DNA-syntesen. I de reaksjoner der en av de fire nukleotider som bygger DNA, tymin, dannes, kreves kobalminet som bærer av en metylgruppe for å frigjøre et annet vitamin - folsyre. Uten kobalamin låser man feilaktig folsyren og resultatet blir intracellulær mangel på T-nukleotiden som hemmer DNA-syntesen. Dette gir en generell hemming av nybyggingen av celler i kroppen. Ettersom de røde blodlegemene er en av de mest omsatte celletypene, gir mangel på kobalamin et betydelig utslag der. Mangel på metylgruppebærende kapasitet gjenspeiles i økede verdier av den biologiske markøren homocystein. Dette kan påvises ved en blodanalyse som gjøres ved flere medisinske laboratorier.Funksjon [rediger]

Kobalaminet spiller også en rolle i omsetningen av visse fettsyrer som har et ulike antall karbonatomer. Uten vitaminet ansamles unedbrutte mellomprodukter i form av metylmalonsyre, som kan analyseres ved en enkelt tilgjengelig blodprøve.

B12-Kilder [rediger]

Vitamin B12 må tilføres kroppen via mat og er vanlig forekommende i animalske matvarer som leverkjøttfiskskalldyrmelkost og egg. Dyr får vitaminet direkte eller indirekte fra bakterier.

Veganere kan tilgodegjøre seg vitamin B12 gjennom berikede matvarer og kosttilskudd (hvor vitaminet er produsert av bakteriekulturer). Selv om noen få typer alger har vist seg å inneholde biologisk aktivt kobalamin, så vil de ikke ha den ønskede effekten fordi disse også inneholder inaktivt kobalamin.[1] Alger anbefales dessuten ikke i store inntak på grunn av høyt innhold av jod.

Spormengder av vitamin B12 kan finnes i vekstprodukter gjennom bakteriell kontaminasjon eller som resultat av fermentering, men det er uenighet om disse mengdene er tilstrekkelige. Veganere og individer med lave B12-nivåer anbefales derfor kosttillskudd.

Opptak [rediger]

Opptaket av kobalamin til blodet er en komplisert prosess i mange steg.

  1. Kobalamin frigjøres fra dietært protein gjennom protolysemagesekken
  2. Det frigjorte kobalaminet binder deretter til ett bærerprotein, samtidig som Intrinsic Factor (IF) frisettes ut i magesaften fra magesekkens parietalceller.
  3. I tynntarmen frigjøres kobalaminet fra bærerproteinet samtidig som det istedet binder til IF og bygger et kompleks.
  4. Komplekset tas opp i tarmveggen gjennom spesielle reseptorer i en kortere del på slutten av tynntarmen - ileum.
  5. Kobalaminet transporteres ut i blodet og binder der til et annet bærerprotein.
  6. Sluttdestinasjonen er leveren, der vitaminet kan lagres for mange måneder for framtidige behov.

 

 

 

 

Folat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Folsyre. Disse to artiklene handler om samme vitamin, med de forskjellene at det ene er syntetisk, mens det andre ikke er det.

Folat er et vannløselig B-vitamin (B9) som har en viktig rolle i cellenes biokjemi. Det er nødvendig for syntesen av tymin, en av de fire basene i DNA. Folat er også viktig for å produsere enkelte aminosyrer som seringlycinglutaminsyre ogmetionin, og for å metylere DNA. Folat finnes særlig i brokkoli, spinat og andre dypgrønne grønnsaker, sitrusfrukter, tørre bønner og grove kornvarer.

Folsyre

Sykdom som følge av folsyremangel er sjelden, men ses til tider hos alkoholikere og pasienter med cøliaki dersom disse ikke får folsyretilskudd. Det klassiske tegnet på folatmangel er megaloblastisk anemi, men det har også vist seg at økt folatinntak kan redusere risikoen for å få flere typer kreft, og hjerte- og karsykdommer. Nyere forskning har vist en sammenheng mellom folat-tilskudd og kreft i tykktarmen[1].

Gravide og ammende kvinner har et spesielt stort behov for folat, og mangel kan fremkalle alvorlige skader på fosteret (nevralrørsdefekter, som ryggmargsbrokk). I USA har folsyre, den syntetiske formen av folat, blitt tilsatt kornprodukter siden1998, nettopp for å redusere antall barn født med ryggmargsbrokk.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

fraogmedidag

fraogmedidag

43, Bergen

Trebarnsmor som bor litt utenfor Bergen. Selvstendig HERBALIFE distributør www.herbashop.no/i1n1

Kategorier

Arkiv

hits